Afsluiten van langdurige behandelingen is lastig!
In de praktijk is het soms moeilijk om een behandeling af te ronden. We behandelen vaker langer door dan nodig is.
We hebben de doelen niet duidelijk genoeg opgesteld.
We hebben geen einddatum afgesproken.
Cliënten willen soms iets anders dan de werkelijkheid kan bieden.
Cliënten hopen dat we doorgaan met therapie tot ze geen kwetsbaarheid meer ervaren of helemaal gelukkig zijn.
Cliënten zijn gehecht en willen blijven.
Het doel van deze studiedag
Het doel van deze studiedag is om het belang van het proces van afronden van therapie extra onder de aandacht te brengen en behandelaren te ondersteunen bij dit lastig proces.
Wat zijn realistische behandeldoelen?
Hoe onderhandel je daarover?
Hoe kun je het einde van de therapie deel te maken van het behandelplan en de therapie?
Hoe motiveer je toewerken naar een afsluiting als de cliënt wankelt?
Wat heb je als behandelaar nodig om te blijven geloven in afsluiting zoals afgesproken?
Wat zijn de juridische kaders?
Wat zegt onderzoek hierover?
Organisatie
Georganiseerd door Academie voor Schematherapie i.s.m. Huis voor Schematherapie, Splinter en Syma.
Programma
09:00-10:00 Ontvangst met koffie en thee
10:00-11:00 Plenaire lezing Katinka Franken
Meten is weten: Helpende ingrediënten uit het model van duurzame mentale gezondheid behandelingen bijtijds af te ronden.
11:00-11:15 Vragen en discussie
11:00-12:00 Plenaire lezing Jeffrey Groen
Juridische aspecten van zorgbeëindiging in de GGZ.
12:00-12:15 Vragen en discussie
12:15-12:30 Afsluiting ochtendprogramma
12:30-13:30 Lunchpauze
13:30-14:45 Workshop ronde 1 (3 workshops in twee rondes)
14:45-16:00 Workshop ronde 2
16:00-16:15 Pauze
16:15-17:00 Plenaire afsluiting met concrete voornemens
Workshop 1: Hechting en afsluiting (Syma)
Workshop 2: Doelen opstellen en fasering (HvS)
Workshop 3: Persoonlijke schema’s / thema’s (Splinter)
Sprekers
Katinka Franken is klinisch-psycholoog/psychotherapeut. Circuitdirecteur Pro Persona (jeugd, planbare zorg, top-ggz) (vanaf 1 april). PhD Psychologie, Gezondheid & Technologie, Universiteit Twente. Voorzitter Centrale Commissie Psychodiagnostiek, NIP. Hoofddocent Diagnostiek en Complexe Psychopathologie Opleiding tot Klinisch Psycholoog, RINO Groep Utrecht.
Mentaal welbevinden kent naast psychische klachten groeiende belangstelling als essentieel resultaat in de klinische praktijk. Binnen het model van duurzame mentale gezondheid neemt aanpassingsvermogen een centrale plaats in en betreft het waargenomen vermogen van patiënten om zich aan te passen aan, en actief om te gaan met, de psychosociale gevolgen van uitdagende gebeurtenissen. De mentale gezondheid van patiënten verbetert door een toename van het aanpassingsvermogen aan levensstressoren. Dit gebeurt enerzijds door barrières te beslechten (als gevolg van een behandeling van psychopathologie) en anderzijds hulpbronnen aan te boren (gestimuleerd door positieve psychologische interventies). Stimuleren van positief functioneren heeft de potentie om preventie en behandeling van psychische aandoeningen (klinisch herstel) te verbeteren en om mentaal welbevinden en beleefd aanpassingsvermogen (persoonlijk herstel) te bevorderen. Gedurende een behandeling is naast de klinische blik van zowel de behandelaar als de patiënt en diens naaste(n) het regelmatig meten van zowel klachten, welbevinden als aanpassingsvermogen essentieel om bijtijds de behandeling te kunnen voortzetten, aan te passen of te beëindigen.
Jeffrey Groen is werkzaam bij Holla legal & tax op de business unit gezondheidsrecht. Als advocaat is hij actief in de volle breedte van het gezondheidsrecht, bijvoorbeeld op het gebied patiëntenrechten, klacht- en tuchtrecht, samenwerkingsvraagstukken en -geschillen, regulering en zorginkoop en privacy in de zorg.
In deze deelsessie gaat Jeffrey Groen in op het juridisch kader van zorg beëindiging. Hij bespreekt casuïstiek en geeft praktische do’s en don’ts. Hij vertelt over voorbeelden uit de tuchtrechtspraak van de medische tuchtcolleges en het NIP over de rechten en plichten van behandelaars rondom het beëindigen van een zorgrelatie.
Zorgaanbieders kunnen te maken krijgen met situaties waarin de zorgverlening aan een cliënt steeds moeilijker vol te houden is. Soms zo moeilijk, dat wordt overwogen om de behandelrelatie te beëindigen. Bijvoorbeeld als meer of andere zorg nodig is dan de zorgaanbieder kan leveren. Of omdat de cliënt (of zijn of haar naasten) onheus of agressief gedrag vertoont, waardoor de zorgverlening (ernstig) onder druk komt te staan. Soms ontstaan dusdanig slepende situaties dat er een rechter aan te pas moet komen. In de praktijk zien we dat zorgaanbieders verschillend omgaan met de beëindiging van behandelrelaties of de aanloop daarnaartoe.
Workshopleiders
Drs. Sylvia Scheffer
Bestuurder/ Eigenaar/ Clinical Psychologist Syma Instelling
Drs Rosi Reubsaet
Mede oprichter Huis voor Schematherapie, klinisch psycholoog en psychotherapeut, supervisor VST/VGCT/ISST
Drs. Susanne Wegen
Bestuurder/Co-founder & Klinisch Psycholoog/Psychotherapeut, EMDR Practitioner/Schematherapie & VGCt supervisor at Splinter GGZ
Workshop 1
De complexiteit van afscheid (door Syma)
Afscheid nemen in de therapeutische relatie is vaak moeilijk en complex. Vaak heeft dit te maken met hechting: dat is niet ‘fout’ , maar heeft vaak te maken met dat er vroeger dingen anders zijn verlopen dan gewenst in het proces van hechten aan vader, moeder of anderen belangrijke hechtingsfiguren.
Bij zowel patiënten als therapeuten brengt het ‘afscheid’ een primaire reactie teweeg vanuit de onderliggende hechtingsstijl. Contactbreuken liggen op de loer als afronding en afscheid geadresseerd wordt en gelijkwaardigheid in de therapie komt onder druk te staan. Het is van waarde om niet enkel de hechtingsstijl van je cliënt daarbij in mind te houden, maar ook je eigen hechtingsstijl en je eigen neiging als therapeut rondom afscheid.
Wat betekent afscheid eigenlijk, wat zijn ervaringen met verlies en welke behoeftes dienen gezien te worden? Hoe blijf je allebei intact en blijf je ‘samen’? Hoe maak je afscheid en eindigheid van therapie ‘tastbaar’ en neem je jezelf daarin mee. En… hoe verloopt afscheid vanuit een veilige hechting eigenlijk?
Workshop 2
Doelen opstellen en fasering (door HvS)
Door het werken met fases geef je meer vorm aan je behandeling. Er wordt meer geëvalueerd, de doelen zijn helder, cliënten die niet verbeteren stromen niet door.
In deze workshop leren we deelnemers om fasegericht te denken, te werken en te evalueren. Ook bedenken we met elkaar hoe de organisatie zich zodanig kan inrichten dat eindeloze behandeling tot het verleden gaan behoren. We geven antwoord op de vraag wat er aan de hand kan zijn als cliënten niet profiteren van psychotherapie en hoe dit samenhangt met gemiste diagnostiek of een verkeerde behandelingsteek. Je kunt zelf een lastige casus meebrengen.
Workshop 3
Persoonlijke schema’s die afsluiten in de weg zitten (door Splinter)
De fase van afronding ingaan en daadwerkelijk afscheid nemen is voor veel cliënten, zeker bij langdurige behandelingen, vaak een beladen en moeilijk onderwerp, wat dikwijls oude pijn oproept en gevoelige snaren/schema’s weer actief maakt. Ook voor therapeuten is afscheid nemen vaak een ingewikkeld en complex proces waarbij je eigen valkuilen en schema’s vaak (onbewust) een rol spelen in de therapiekamer. Met name bij (relatief) lange therapieën voor trauma en persoonlijkheids-problematiek, waarbij de therapeutische relatie een centrale rol speelt in het contact, kunnen eigen patronen en de daarbij horende emoties en reacties van invloed zijn in het proces van afronden en afscheid nemen. Hier meer zicht op krijgen kan daarom waardevol zijn.
Welke schema’s en modi gaan er bij jou aan tijdens het afrondingsproces? Welke eigen valkuilen spelen een rol als een client bijv echt niet wil stoppen of acuut in crisis raakt? Wat doet het met je als je tijdsdruk voelt in je behandeling (vanuit organisatorische eisen of bijv omdat je zelf (tijdelijk) vertrekt)?
Hoe ga je er mee om als het afscheid nemen zoals je het eigenlijk wil niet lukt? Hoe verdraag je de emoties en geactiveerde schema’s en modi van de client die deze fase oproept in de therapiekamer? En hoe manage jij vervolgens deze dynamiek en je eigen gevoelige snaren op een gezonde manier, zodat het zowel voor je client als voor jou goed en helpend is?
Praktische informatie
Accreditaties
FGzPt: geaccrediteerd voor 6 punten
VGCT nascholing: geaccrediteerd voor 6 punten
Register Vaktherapie bij- en nascholing: geaccrediteerd voor 8 punten
VST nascholing: geaccrediteerd voor 8 punten
Voor wie?
Deze studiedag richt zich vooral op behandelaren.
Ook managers en beleidmakers in de GGZ zijn welkom.
Locatie
De Vechtclub
Europalaan 2B
3526 KS, in Utrecht
Prijs
€ 150,-
Annuleringsvoorwaarden
Bij alle aanmeldingen geldt bedenktijd van 14 dagen waarin kosteloos kan worden opgezegd!
Daarnaast gelden de volgende afspraken.
Annuleren kan alleen schriftelijk, per e-mail. Als annuleringsdatum geldt de datum van de door de Academie voor Schematherapie ontvangen e-mail van de opdrachtgever.
Bij annulering tot drie maanden voor aanvang van de cursus is de Opdrachtgever aan de Academie voor Schematherapie € 25,00 administratiekosten verschuldigd.
Na 3 maanden voor aanvang van de studiedag zal 50% van de opleidingskosten in rekening worden gebracht;
Bij annulering binnen vier weken voor aanvang van de studiedag is de Opdrachtgever de volledige prijs verschuldigd.